عنوان اقامت

جهت ورود و ماندن در یک کشور، افراد خارجی معمولا نیاز به یک مجوز با نام عنوان اقامت دارند. انواع مختلفی از این عناوین برای افراد خارجی وجود دارد؛ آنها می‌توانند تحت هر یک از این عناوین وارد یک کشور شوند.

 

ویزا

ویزا یک گواهی مشروط برای یک کشور خارجی است و به وسیله آن فرد متقاضی می‌تواند وارد آن کشور شود، در آن سفر کند، و اقامت داشته باشد. اگر شما یک خارجی از کشوری هستید که عضو اتحادیه اروپا نیست باید ویزای ورود به آلمان را دریافت کنید. هزینه کلی برای این امر ۶۰ یورو است. برای یک ویزای کوتاه مدت، اداره مسئول به تنها چند روز برای رسیدگی به این امر احتیاج دارد. اما اگر شما قصد ماندن به مدت بیشتر از ۳ ماه را دارید، مراحل آن طولانی‌تر خواهد بود (تا چند ماه).

حق اقامت الکترونیکی

این عنوان در سال ۲۰۱۱ ایجاد شد و اعتبار آن بسته به عنوان اقامت دارد. فرد می‌تواند دارای مجوز اقامت کارت آبی اتحادیه اروپا (Blaue Karte EU) و یا مجوز سکونت باشد.

مجوز اقامت

مجوز اقامت محدود است و تنها به شهرودندانِ کشورهای غیرعضور در اتحادیه اروپا برای مقاصد خاصی اعطا می‌شود: مثل تحصیل، کار، بشردوستانه، سیاسی. جهت تقاضا برای آن باید به اداره امور اتباع خارجی مراجعه کنید. نکته مهم این است که محل سکونت (آپارتمان) شما از قبل ثبت شده باشد. و اگر این موضوع برایتان میسر نباشد باید قرداد اجاره‌تان و  Einzugsbestätigung از طرف موجر را جهت نشان دادن در جلسه با اداره امور اتباع خارجی به همراه داشته باشید. همچنین باید پاسپورت معتبر و برگه‌ایی مبنی بر درآمد کافی به همراه خود داشته باشید. همچنین  مانعی برای اقامت شما به هردلیلی نباید وجود داشته باشد. برای این تقاضا هزینه ای برابر 100 یورو باید بپردازید.  

کارت ابی اتحادیه اروپا Blaue Karte EU:

این عنوان  نیز یک گواهی محدود است که تنها به خارجی‌هایی داده می‌شود که دارای شایستگی بالا هستند و قصد اشتغال در آلمان را دارند. پیش شرایط آن بدین شرح است:

  • مدرک:(شما باید مدرک خود را ثابت کنید. اگر مدرکتان در خارج به دست آمده باشد باید مشخص شود وبا یک مدرک آلمانی مقایسه شود)
  • قرارداد کار و یا پیشنهاد کار الزام آور
  • مدرک حقوق خالص به ارزش حداقل ۴۹.۶۰۰ یورو در سال
  • محدودیت تا حداکثر ۴ سال (اگر قرداد اجاره‌تان کمتر از ۴ سال است، کارت آبی اتحادیه اروپا محدود به زمان اتمام قرارداد بعلاوه سه ماه است).

بعد از ۳۳ ماه کار در اینجا شما می‌توانید مجوز سکونت بدون محدودیت (Unbefristet) دریافت کنید.  و یا اگر بتوانید روان به زبان اآلمانی صحبت کنید، حتی بعد از ۲۱ ماه.

مجوز سکونت

مجوز سکونت یک عنوان اقامتی بدون محدودیت است که به افراد خارجی اجازه کار در اینجا را می‌دهد. پناهجویانی که وضعیت پناهندگی آنها مشخص شده، مجوز سکونت را بعد از ۳ سال داشتن مجوز اقامت محدود دریافت می‌کنند.

در این زمینه پیش شرایطی وجود دارد:

ابتدا شما باید یک کارت شناسایی مسافرتی (Reiseausweis) مخصوص پناهجویان و سپس یک مجوز اقامت برای سه سال داشته باشید. علاوه برآن  محل اصلی اقامت شما باید در برلین باشید و باید شخصا با اداره امور اتباع خارجی صحبت کنید.

جهت تقاضا براي مجوز سكونت بايد مدرك زير را به همراه داشته باشيد:

  • عكس پرسنلي جدید
  • مجوز اقامت براي پناهجویان
  • تاییدیه ثبت‌نام در محل سكونتتان در برلين، به طور مثال كارت عضويت يا قرارداد اجاره

مجوز حق دائم براي سكونت در اتحاديه اروپا

مانند مجوزسكونت، مجوز دائم حق اقامت، يك حق دائم اقامتي است كه اتباع خارجي بعد از پنج سال اقامت قانوني در آلمان دريافت مي‌كنند. توسط اين حق آنها تقريبا برابر شهروندان اين كشور از بازار كار و مزاياي اجتماعي برخوردار مي‌شوند

موارد زير پيش شرطهاي اين حق هستند:

  • پنج سال اقامت قانوني
  • بيمه عمر از جمله بيمه سلامت
  • دانش كافي زبان آلماني، اطلاعات پايه از قوانين و دستورات اجتماعي
  • عدم سابقه بزهكاري
  • فضاي كافي زندگي

تقاضا براي اين حق رايگان است. حق اقامت نبايد با وضعيت مجوز اقامت اشتباه گرفته شود.